FORGOT YOUR DETAILS?

CURRY LEAVES

Regionalna kuchnia indyjska

C03

CURRY LEAVES. SRIKANTH CHINTA

Parują się Indie, pieką się, gotują

Nie ma czegoś takiego jak „kuchnia indyjska”. Wszystko zależy od regionu. Spójrz – Srikanth otwiera mapę. – Gdy przesuwasz palcem od południa po północ, co 100 kilometrów zmienia się smak.

O istnieniu Polski dowiedział się przypadkiem. Piętnaście lat temu, gdy kończył licencjat w Malezji, zobaczył na uczelnianej wywieszce reklamę warszawskich uniwersytetów. – Jestem z południa Indii. Tam jest moja rodzina, ale dla siebie szukałem innej przyszłości – opowiada. – Uznałem, że Polska to będzie ciekawa przygoda.

Tym sposobem w 2004 roku Srikanth Chinta wylądował w Warszawie. Miał dwadzieścia lat. – Inny świat. Założyłem, że dwa lata posiedzę w Polsce, a później dalej, na Zachód, ale z miesiąca na miesiąc zaczynało mi się tu podobać coraz bardziej. W ludziach się tu zakochałem. Zdecydowałem, że zostanę w Polsce, że to moja karma – mówi.

Nowy smak co 100 kilometrów 

– Do Curry Leaves wybrałem to, co jest w Indiach najlepsze. Zebrałem dania najbardziej popularne i ciekawe z różnych regionów. My jemy ostro, ale nie chcę przyjaciół z Polski katować naszą kuchnią. Tu można zjeść według uznania: w wersji łagodnej, średnio-ostrej i najostrzejszej.

Szef kuchni i zespół restauracji do Montowni też przyjechał z Indii. Potrawy przyrządzają ze świeżych warzyw i oryginalnych, indyjskich przypraw.

W menu są opcje wegańskie, wegetariańskie i mięsne. Wśród dań popisowych: pieczone kawałki kurczaka, sera, ryby, baraniny lub krewetek w sosie pomidorowo-śmietanowym (butter masala); w sobie cebulowo-pomidorowym (tikka masala); w sosie malabar curry z kokosem, ziarnami gorczycy, liśćmi curry (kerala) lub ze świeżymi papryczkami chilli, liśćmi curry, musztardą i wiórkami kokosowymi (guntur).

Do tego m.in. zupy tomato rasam i dal, placki z mąki pszennej i razowej, ziemniaki i kalafior w sosie z liśćmi kozieradki (aloo-gobi methi) czy tradycyjny indyjski ser paneer w sosie z siekanego szpinaku z przyprawami (palak paneer).

Srikanth stworzył także w Montowni restaurację Noodle House.

TOP