FORGOT YOUR DETAILS?

Restauracja ZACHODNI BRZEG

KUCHNIA BLISKOWSCHODNIA

01

ZACHODNI BRZEG. KAROL SZAFRANIEC

Izrael, Maghreb, Liban

– Wszystkie nasze pomysły kulinarne są efektem podróży i książek, szczerego zainteresowania innymi kulturami – mówi Karol Szafraniec, współtwórca Zachodniego Brzegu w Montowni. Restauracji, która łączy kuchnię Izraela, Afryki Północnej, Libanu, Maghrebu, Egiptu.

 

Podczas studiów prawniczych pracował we włoskich restauracjach nieopodal Mediolanu. Zaczynał klasycznie, od zmywaka. – Pierwszy lokal otworzyłem po kilku latach pracy w zawodzie z kolegą ze studiów, również prawnikiem. Byliśmy zmęczeni prawem, szukaliśmy czegoś nowego – mówi Karol Szafraniec. – Uzależniliśmy się poważnie od jakościowej kawy, a wtedy o taką kawę było jeszcze w Warszawie ciężko, stąd pomysł na stworzenie kawiarni speciality.

Kilka lat i kulinarnych pomysłów później z tym samym kolegą otworzą Zachodni Brzeg. Restaurację, którą łączy kuchnię Izraela, Afryki Północnej, Maghrebu, Libanu, Egiptu.

– Wszystkie nasze pomysły są efektem podróży i książek, szczerego zainteresowania innymi kulturami – tłumaczy Karol. – Jeździliśmy do Tel Awiwu, jedliśmy w żydowskich dzielnicach Budapesztu, na południu Francji, gdzie są świetne knajpki z kuchnią Maroka, Północnej Afryki, restauracje libańskie. Izraelczycy do dziś kłócą się z Libańczykami o pochodzenie hummusu i szakszuki, dlatego naszą kuchnię nazywamy bliskowschodnią.

 

Nocne gotowanie cieciorki

Kuchnia Zachodniego Brzegu to dużo warzyw, wysokiej jakości jagnięcina, przystawki, izraelska oliwa, libańskie przyprawy. Pasty robione codziennie od nocnego moczenia i gotowania cieciorki – wymienia Karol. W menu m.in.: talerz bliskowschodnich mezze, hummus z przeróżnymi dodatkami, pasty z warzyw, krewetki w zatarze, tatar czy śledź po izraelsku. Wśród dań głównych: bakłażan z jagnięciną, boczniaki, kofta jagnięca, halibut, dorada, stek z polędwicy wołowej, sałaty. Jest też oryginalna pizza turecka: z zatarem, szpinakiem, pikantną kiełbasą sucuk, bakłażanem, pieczoną dynią, krewetkami czy lahmacun z jagnięciną. Na deser: baklava, brownie z nutą chili i mouhallabieh z musem truskawkowym.

Kawa w Zachodnim Brzegu to autorski blend, który wypala dla nas palarnia kawy z Warszawy. W karcie są też drinki, które przypominają o wakacjach w Izraelu oraz mniej znane w Polsce wina izraelskie i libańskie.

TOP