FORGOT YOUR DETAILS?

Restauracja
BUENA VISTA SOCIAL FOOD

KUCHNIA HAWAJSKA I KARAIBSKA

01

BUENA VISTA SOCIAL FOOD. KAROL SZAFRANIEC

Wszystkie kolory jedzenia

Połączenie kuchni karaibskiej - szczególnie jamajskiej i kubańskiej z Meksykiem i kuchnią hawajską. Tak najkrócej można opisać najbardziej egzotyczną restaurację Montowni: Buena Vista Social Food.

Kuba, Jamajka, Meksyk, Hawaje, książki, kuchnia, kultura – z tej mieszanki zainteresowań podróżnika i restauratora, Karola Szafrańca, powstał pomysł na dość wyjątkową hawajsko-karaibską knajpkę. – Kuchnia wysp Morza Karaibskiego to ryż, owoce, warzywa, ryby, mięsa, owoce morza, mleko kokosowe – wymienia. – Z kolei Hawaje to przede wszystkim poke bowl, czyli dekonstrukcja sushi. Danie przywieźli na wyspy imigranci z Azji i to już właściwie danie narodowe.

Jamajka, Kuba, Hawaje

Karol Szafraniec: – W Buena Vista serwujemy jamaican jerk chicken, czyli tradycyjną potrawę kuchni jamajskiej z kurczakiem wolno gotowanym, fasolą, papryką, czosnkiem, pomidorami i sokiem z limonki, wszystko podane z ryżem kokosowym. Jest jamaican pulled pork (wolno gotowana wieprzowina w jamajskich przyprawach), są hawajskie szaszłyki huli, orzechowe tofu curry. Jest nasza firmowa, kubańska Big Havana: wieprzowina awokado, ser, mnóstwo dodatków. W sumie 700 gram grillowanej kanapki. Tradycyjne danie hawajskie "loco moco" to u nas nowość – wołowina z jajkiem i warzywami, podawana na ryżu do sushi. Mamy narodowy ramen hawajski – saimin z makaronem gryczanym, danie które przynieśli na wyspy Azjaci. Na słodko – haupia, czyli deser hawajski na bazie mleka kokosowego.

Z wielu rodzajów kolorowych poke bowl (wytrawnych i słodkich) do wyboru m.in.: tuńczyk ahi (tuńczyk w marynacie huli huli, mango, awokado, edamame, wakame, ryż), grillowany łosoś mana (z guacamole, ogórkiem, wakame, edamame, czerwoną cebulą, ryżem), łosoś miso (z rzodkiewką, awokado, ogórkiem, mango i pomidorkami cherry) i łosoś haku loa (opalana ryba, krewetka w tempurze w czarno-białym sezamie, jajko sadzone, marynowany imbir, mango, szczypiorek, edamame), krewetki ma'ola (z awokado, wakame, ananasem, mango i ogórkiem), keto bowl z kurczakiem huli huli i świeżymi warzywami albo vege tempura z brokułem, kimchi i masą świeżych dodatków. Na słodko: acai bowl i penault butter bowl.

TOP